Veelgestelde vragen

Wij nemen glutenvrij serieus! Heeft u een vraag over onze producten of ingrediënten? Hieronder vindt u misschien uw antwoord. 

Ingrediënten

Gluten- en lactosevrij voor dankbare darmen: De Happy Bakers broden bevatten geen gluten en lactose en zijn dus een uitkomst voor degenen die geen lactose mogen hebben. Door het eten van het Happy Bakers brood, wordt voorkomen dat de darmen verkeerd worden geprikkeld en geïrriteerd.

Gluten is een onderdeel van het eiwit. Normaal wordt dit eiwit afgebroken in de darm. Bij glutenintolerantie gebeurt dit niet waardoor er gisting ontstaat en beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. De stof in gluten die het vaakst problemen veroorzaakt is “gliadine”. Als gevolg van de darm-beschadigingen, kunnen secundaire allergieën optreden, zoals melk- en lactose intolerantie. In dat geval kun je ook geen melkproducten eten/drinken en samen met alle producten waar lactose of maltose aan zijn toegevoegdEen gluten-intolerantie kan aangeboren zijn, maar ook pas op latere leeftijd ontstaan. Alleen bij aangeboren gluten-intolerantie spreekt men van coeliakie.

Gluten zijn een onderdeel van het eiwit in bijvoorbeeld tarwe, rogge, gerst en spelt. Het meel van deze granen bevat gluten. Gluten zorgen er onder andere voor dat het brood lekker luchtig wordt. Ook bevatten bijvoorbeeld koekjes, bindmiddelen, sauzen, soepen, snoep, snacks en kant-en-klaar maaltijden gluten.

Lactose is een suiker dat voorkomt in melk en in melkproducten (melksuiker). Om lactose te kunnen verteren hebben we het enzym lactase nodig. Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan de lactose in onze voeding niet goed worden verteerd. Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht, waardoor darmklachten ontstaan. Dit noemen we dan lactose-intolerantie.

Door  tarwebloem met water te wassen worden de gluten gescheiden van het tarwezetmeel. Het zetmeel is veel zwaarder dan gluten en zo wordt door het wassen het zetmeel gescheiden van de gluten.
Volgens de Codex (Europese wetgeving) is gewassen tarwezetmeel ‘glutenvrij’ als het minder dan 20 mg gluten per 1 kilo product bevat ofwel 20 ppm, parts per million.
De glutenvrije broden van Happy Bakers bevatten minder dan 5 mg per kilo aan gluten. Dit is dus 4 x lager dan de wettelijk toegestane hoeveelheid.

In onze producten zit geen meel. De producten bevatten diverse soorten zetmeel, waaronder zetmeel van tarwe waar de gluten volledig zijn uitgewassen.

Hydroxypropylmethylcellulose is een door de EU goedgekeurde emulgator die er voor zorgt dat de in ons product aanwezige olie en water een homogeen deeg blijven. Als deze niet aanwezig is raakt ons deeg in de schift en kunnen wij de kwaliteit niet garanderen. Deze emulgator is in zeer beperkte hoeveelheid aanwezig in ons product en heeft in deze dosering geen beperkingen.


E170(i) Calciumcarbionaat 
E170(ii) calciumwaterstofcarbonaat
Kalk, krijt 

Oorsprong: 
Natuurlijk gesteente (mineraal).

Functie en eigenschappen: 
Witte kleurstof voor oppervlaktekleuring, vulmiddel, antiklontermiddel en stabilisator in ingeblikt fruit.

Producten: 
Zeer veel producten

Acceptabele dagelijkse inname (ADI) : 
Geen vastgesteld

Bijwerkingen : 
Geen bekend.

Dieetbeperkingen : 
Geen. E170 kan gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten.


E223: Natriumwaterstofsulfliet

Natriummetabisulfiet

Herkomst: 
Natriumzout van zwaveligzuur.

Functie en eigenschappen 
Natriummetabisulfiet is een wit instabiel poeder, dat met zuurstof reageert tot natriumsulfaat. In zure condities wordt zwaveligzuur gevormd, wat de eigenlijke conserverende werking heeft. Het wordt gebruikt als conserveermiddel en als bleekmiddel in levensmiddelen.

Producten: 
zilveruitjes, alcoholische dranken, bakkerijproducten, vruchtensap, aardappelproducten

Acceptable dagelijkse inname (ADI) : 
Tot 0.7 mg/kg lichaamsgewicht

Bijwerkingen : 
Door de oxiderende werking kan het sommige vitamines in producten afbreken. In de lever wordt het omgezet tot sulfaat, hetgeen met de urine wordt uitgescheiden.

Mensen met een overgevoeligheid tegen natuurlijke sulfieten moeten ook toegevoegde sulfieten vermijden (E221-228)

Dieetbeperkingen : 
Geen. Zwaveldioxide en sulfieten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten.


E412: Guargom

Herkomst: 
Een natuurlijk polysaccharide, gewonnen uit de guarstruik (Cyamopsis tetragonolobus) uit Pakistan en India.

Functie en eigenschappen 
Verdikkingsmiddel, stabilisator en emulgator

Producten: 
Zeer veel producten

Acceptabele dagelijkse inname (ADI) : 
Geen vastgesteld

Bijwerkingen : 
Geen bekend in de gebruikte concentraties. Bij hoge concentraties kan het, net als andere niet verteerbare polysacchariden (voedingsvezels) aanleiding geven tot winderigheid en een opgeblazen gevoel door fermentatie van de stof door de darmflora.

Dieetbeperkingen : 
Guargom kan gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten.


E464: Hydroxypropylmethylcellulose

Herkomst: 
Hydroxypropylcellulose wordt gemaakt uit cellulose is de belangrijkste polysaccharide in hout en alle andere planten. Commercieel gewonnen uit hout en daarna chemisch behandeld.

Functie en eigenschappen 
Het heeft vele functies, vergelijkbaar met cellulose, maar is veel beter oplosbaar. Vooral als verdikkingsmiddel, maar ook als vulmiddel, voedingsvezel, anti-klontermiddel en emulgator.

Producten: 
Groot aantal producten

Acceptabele dagelijkse inname (ADI) : 
Geen vastgesteld

Bijwerkingen : 
Hydroxypropylmethylcellulose is redelijk oplosbaar, en kan deels gefermenteerd worden in de darm. Hoge concentraties geven darmproblemen als bijwerking, zoals verstopping, diarrhee, krampen en winderigheid.

Dieetbeperkingen : 
Geen. E464 kan gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten.

Onze broden bevatten bakkerszout, dit is gejodeerd. Onze broden bevatten echter veel minder zout dan de meeste glutenvrije broden die op de markt zijn.

In de broden zitten suikers om het gistproces op te starten, deze hoeveelheden zijn minimaal. Binnen dit proces wordt gebruikt gemaakt van Dextrose.

Nee, er zitten geen soja-ingrediënten in het brood.

Onze broden bevatten inderdaad glutenvrij tarwezetmeel. We gebruiken dit omdat we u graag een lekker brood aanbieden dat zo dicht mogelijk de smaak en structuur van een ‘gewoon’ gluten bevattend brood benaderd. Dit tarwezetmeel is bewerkt en door middel van wassingen zijn de gluten er zoveel mogelijk uitgehaald. Het glutengehalte in ons brood valt ruim binnen de wettelijk toegestane norm van maximaal 20ppm  (onder de 20ppm mag het glutenvrij worden genoemd). Ons brood is in een onafhankelijk laboratorium getest op 5ppm, ruim onder de marge van 20ppm. De onderzoeksrapporten zijn in te zien onder het kopje analyse rapport in de webshop. Uit onderzoek is ook gebleken dat veel mensen met coeliakie dit brood zonder probleem kunnen eten.
Wij hebben de keus gemaakt voor glutenvrij zetmeel uit tarwe. Als u niet tegen tarwezetmeel kunt is ons brood niet geschikt voor u. Wij sluiten zeker niet uit dat we in de toekomst een andere grondstof vinden die hetzelfde resultaat oplevert.

Algemeen

Na het afbakken is het brood het beste te bewaren net als “gewoon” brood. In een plastic zakje op een droge afgesloten plaats.

Onze producten zijn 4 á 5 dagen houdbaar na het afbakken. Of na het afbakken snijden, en per plakje invriezen is ook goed te doen.

U kunt het brood invriezen, het beste is dit voor het afbakken te doen. Toch is het ook mogelijk om het brood eerst af te bakken en daarna in te vriezen. Door het brood in te vriezen kun je de houdbaarheid verlengen met ongeveer 2 maanden.

Nee, het brood is niet voorgesneden.

De broden hebben een minimale t.h.t. van *20 dagen. Ook kunnen de broden worden ingevroren, dan geldt er een t.h.t. van 2 maanden (vanaf moment van invriezen).

Het gewicht van onze standaard broden is ca. 270 gram

Ambachtelijk glutenvrij wit
Ambachtelijk glutenvrij bruin
Glutenvrij meerzaden donker
Glutenvrij meerzaden licht

Op de verpakking van het brood staat een omschrijving hoe het product af te bakken. Let erop dat elke oven anders bakt, daarom bij de eerste keer afbakken wat extra aandacht.

Dit betekent dat wij het op de bakkerij al gedeeltelijk hebben afgebakken, u hoeft het thuis dan alleen nog even af te bakken.

 

Ja, wij leveren ook in België. Let op, het verzendtarief ligt wel hoger dan in Nederland.

Vanaf €20,- verzenden wij gratis naar België

Wij adviseren om het brood als geheel in originele verpakking in te vriezen. Vervolgens haalt u het brood uit de vriezer en laat u het ontdooien, na het ontdooien bakt u het af. Toch is het ook mogelijk om het brood af te bakken, te snijden en vervolgens in plakjes in te vriezen.

 

Condens in de zak ontstaat door temperatuurverschillen, van warm naar koud of andersom. Indien het brood langer in een constante temperatuur ligt, trekt de condens weer weg. De condens heeft geen invloed op schimmel indien de verpakking luchtdicht is.

 

Op werkdagen voor 13.00 uur besteld, is de volgende dag in huis binnen Nederland gegarandeerd. Zendingen naar België kunnen een dag langer onderweg zijn. De bestellingen worden bezorgt door PostNL.