Coeliakie (glutenintolerantie)?
De zieke kan zich op elke leeftijd voordoen en is vaak erfelijk bepaalt. Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam geen gluten kan verdragen (dit wordt dan vaak ook glutenintolerantie genoemd).

Mogelijke oorzaken van coeliakie
De precieze oorzaak van coeliakie is eigenlijk (nog) niet bekend. Wat ze wel weten is dat erfelijkheid een rol hierin speelt. Zo vermoeden ze dat coeliakie veroorzaakt wordt door een combinatie van genetisch (erfelijk) en de omgevingsfactoren.
Zo is er uit onderzoeken gebleken dat als één van de twee ouders coeliakie heeft, is er voor elk kind een verhoogde kans van 5 tot 10 procent dat ze coeliakie kunnen krijgen. Desalniettemin zijn en ook veel mensen die de ziekte wel hebben maar andere van de familie dus niet.
Klachten en symptonen bij coeliakie (glutenintolerantie)
Voor specialisten is het heel moeilijk om vast te stellen of je Coeliakie hebt. Dit komt doordat de klachten heel verschillend kunnen zijn. Sommige mensen hebben dan ook lichte lachten. De klachten kunnen heel vaag en onduidelijk zijn. Hierdoor denken ze dan ook dat er in Nederland meer mensen zijn met deze ziekte maar het echter zelf niet weten.

Coeliakie vaak al in het eerste levensjaar
Bij kinderen (baby’s) ontstaan de klachten vaak al in het eerste levensjaar. Wanneer de kinderen rond de 7 maanden zijn krijgen ze vaak hun eerste hapjes zoals brood of pap waar gluten in voorkomen. Bij sommige baby’s die glutenintolerant zijn kunnen er klachten ontstan als:
- Opgezette buik
- Weinig eetlust
- Overgeven en diarre
Vaak zie je dan ook dat ze achter blijven met de groei en gewicht, hebben dunne en platte billetjes, bolle buik maar dunne armen en benen hebben en veel huilen. De ontlasting is vaak een stinkende, vettige en schuimende ontlasting.
Coeliakie bij volwassenen
Klachten bij volwassenen zijn vaak minder duidelijk en kunnen bijvoorbeeld last hebben van diarree, verstopping. opgezette buik, buikpijn, plakkerige ontlasting of gewichtsverlies.
Veel volwassenen patienten met coeliakie hebben vaak klachten die niet direct in verband liggen met de darmen zoals: Vermoeidheid,bloedarmoede,botontkalking, onvruchtbaarheid en een algeheel gevoel van ziek zijn.

Glutenintolerantie en je darmen
Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenzijde darmplooien met daarop darmvlokken. De plooien en vlokken zorgen voor de opname van onze voedsel. Indien iemand met coaliakie dat gluten houdende producten eet, ontstaat er een ontstekingsreactie in het darmslijmvlies. De darmvlokken raken hierdoor dan ook beschadigd, bij langdurige schade van het darmslijmvlies veroorzaak je dus dat de darmplooien en darmvlokken niet meer goed kunnen functioneren en dus worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen.
Door de beschadiging van de darmwand bij coeliakie kunnen de volgende klachten ontstaan:
- Aanhoudende diarre
- Stinkende,vettige ontlasting die in de toilet vaak zogenaamde 'remsporen' veroorzaakt
- Een opgezette buik
- Buikpijn
- Overgeven
- Verminderde eetlust
- Soms komt juist verstopping voor
Op den duur kan de darmwand ernstig beschadigd raken, waardoor er problemen kunnen ontstaan met de opname van voedingsstoffen en kunnen de volgende klachten veroorzaken:
- Gewichtsverlies en ondergewicht
- Bleodarmoede
- Vermoeidheid
- Depressiviteit en/of veel huilen
- Te geringe lengte groei
- Te late pubertijd
- Onvruchtbaarheid
- Humeurig
- Algeheel gevoel van ziek zijn
- Botontkalking
Diagnose van glutenintolerantie (coeliakie)
Bestaat het vermoeden dat uw klachten veroorzaakt worden door de glutenintolerantie (coeliakie) Dan kan uw behandelende arts verschillende onderzoeken laten doen.
Lees hier verder over diagnose van coeliakie.